Svet-Stranek.cz
V KAŽDÉM OKAMŽIKU SVÉHO ŽIVOTA...MÁME ŠANCI RŮST
MAJKA K - OBRÁZKY

Kohoutov 2015:V KAŽDÉM OKAMŽIKU SVÉHO ŽIVOTA...MÁME ŠANCI RŮST

Kohoutov 2015

Report: KOHOUTOV 8. 8. 2015 – 21. ročník Slavností lidových řemesel v Kohoutově

Zdroj: Královéhradecké 
noviny
KOHOUTOV - Jak to bylo na začátku a jaká je příprava

Probouzím se do dalšího horkého dne. Je sobota 8. 8. 2015. Ráno mě tělo ještě nechce moc poslouchat, bolí mě hlava – káva a velké množství ledové vody s citronem mne probírají a já mohu v klidu odjet do Kohoutova na 21. ročník Slavností lidových řemesel v Kohoutově.

Na okraji obce dva lidé od Městské policie Dvůr Králové n. L. odklánějí auta na parkoviště, jelikož obec je kvůli trhům uzavřena.

 

Nejdříve mé první kroky míří do kostela, od 11 hodin zde probíhá mše, kterou slouží kněz ze Dvora Králové P. Jan Czekala, MSF. Kostel v Kohoutově patří obci a díky různým dobročinným akcím je možné ho udržovat v pěkném stavu.

 

O něco později mám tu čest setkat se s předsedou výboru pro Lidová řemesla Janem Buckem po jeho „povinné pochůzce po trzích“, zjišťoval zda je vše v pořádku, popřípadě jestli je potřeba něco zařídit.

 

Táži se pana Bucka „Jak to vlastně vše začalo?“

„Na začátku to byly akce Keramické školy, kdy zde bylo do 20 stánků,“ uvádí pan Bucek a pokračuje ve vyprávění. „Při zvyšujícím zájmu o tuto akci přešlo pořádání akcí na obec a letos už pořádáme 21.ročník. Od začátku byly trhy vnímané jako řemeslné, zájem prodejců stále rostl a dostával se do popředí zájmu návštěvníků. Stále se některé věci vylepšovaly a doplňovaly. V zásadě se však držíme hesla „když něco funguje, tak do toho nevrtej“.

Na začátku, když ještě trhy pořádala keramická škola, stánky byly jen v malé části obce, postupem času se prostory pro stánky rozšiřovaly o další části obce nejen podél silnice, ale i na postranních loukách. O akce v Kohoutově je velký zájem převyšující kapacitní možnosti, proto jsme museli přistoupit k výběru trhovců na základě složité soustavy kritérií. Rádi zde uvítáme řemeslníky, kteří své výrobky tvoří s citem a vztahem ke svému řemeslu. Jsme rádi, pokud řemeslníci mohou ukázat své řemeslo návštěvníkům a předvádějící jsou poté i zvýhodněni při výběru. Při výběru trhovců nám pomáhá software, kde máme nastaveno bodové hodnocení podle mnoha kritérií. Je to asi 30 kategorií i požadavků na trhovce. Přihlášky přijímáme do konce měsíce března, do konce dubna již můžeme informovat vybrané trhovce o rozhodnutí o účasti zde na trzích. Dokážeme některým trhovcům nabídnout i naše stánky, elektřinu – vše po dohodě předem.

Jezdí k m trhovci z celé republiky i ze zahraničí. Návrh do zastupitelstva – rozpočet akce, ceny lístků se projednávají vždy již koncem předchozího roku. Co se týče doprovodných kulturních akcí, předám rozpočet odpovědnému členovi výboru a on již dle toho hudební skupiny vyhledá a domluví účast. Týden před začátkem akce se seká tráva, připravuje se energie pro stánky a již od pátku probíhá registrace trhovců. Zdravotnický dozor máme na úřadě i v prostoru trhů, pomoc Městské policie Dvůr Králové n. L. při organizování dopravy a udržování pořádku. Připravují se parkoviště pro zhruba 6 500 návštěvníků, je to průměr za poslední tři roky. Po ukončení akce probíhá v sobotu a neděli úklid a do 14-ti dnů zhodnocení proběhlé akce, názory, připomínky nebo možné změny do dalšího ročníku.

Již jsme zažili vše mimo sněhu a zemětřesení, také jsme zažili 5 stupňů tepla, kroupy, celodenní výpadek elektřiny, parkoviště pod vodou,“ sděluje zajímavé informace o akci pan Bucek.

 

„A co ještě zajímavého se v Kohoutově děje během roku?“ vyzvídám od pana Bucka.

„Máme zde Keramické studio, pořádají různé akce a výstavy v kostele. Knihovna, tam jsou časté akce pro děti, například tvořivé dílny, „Noc s Andersenem“, hrají divadla na den matek, přednáší na vítání občánků a v obci bývá každý rok dětský den i čarodějnice. Hrají se tu volejbalové a nohejbalové turnaje a koná se zde tak zvaný Zaspaný masopust, na jaře uklízíme okolí vesnice,“ dodává organizátor.

 

Jaký tedy byl tento ročník z mého pohledu?
Již od rána bylo v Kohoutově mnoho lidí, kteří se přišli se zájmem podívat. Stánky byly příjemně rozestavěny celou vesnicí. Nejen přímo u silnice, ale i na vedlejších loukách, což umožnilo větší atmosféru ve spojení s přírodou.

 

Řemeslníků přijelo na 200 z celé České republiky i zahraničí. Návštěvníci si mohli prohlédnout keramické výrobky nejen z dílny keramiky z Kohoutova, ale i od jiných výrobců. Byl zde různý výběr košíků a tácků, suchých květů, výrobků ze dřeva, šperků z různých materiálů, šité výrobky, halenky, tašky, polštářky, koberečky z vlny, krásné práce kovářů, zajímavé památníčky Jaroměřské tiskárny a spoustu dalších lákavých výrobků.

 

Koho přímo zajímalo, jak výrobky vznikají, byla zde možnost vidět práci na hrnčířském kruhu, malování kamínků, práce od kováře z Pardubic, kolovrátku i tkaní na tkalcovském stroji.

Děti si mohly nechat namalovat na obličej hezký obrázek, vymalovat keramické nebo dřevěné podklady zvířátek, zaskotačit si ve skákacím hradě, projet se na dřevěném kolotoči nebo si zastřílet z kuše, kterou jsem si též vyzkoušela a mohu vřele doporučit.

 

Kdo si chtěl chvíli odpočinout, mohl se zastavit u jednoho ze dvou pódií, kde po celý den

hrála příjemná hudba. Návštěvníci si zde mohli poslechnout dechovku, lidové písně, country nebo folk. Bohužel mi časové možnosti neumožnily se v klidu posadit a zaposlouchat, ale dle potlesku a ovací lidí, bylo zřejmé, že jsou všichni nadšeni. Malé zastavení čekalo i na rodiče s dětmi při zhlédnutí pohádek loutkového divadla „Kozlík“ a loutkového představení z Úpice.

 

Zajímavé zpestření připravila šermířská skupina DURABO a dětská šermířská skupina Legenda-aurea ze Dvora Králové. „Kluci jsou úžasní a díky tomuto koníčku našli zalíbení i v historii,“ sdělil mi jejich vedoucí.

 

Ačkoliv letošní ročník řemeslných trhů proběhl za opravdu velikého horka, akce byla velmi dobře organizovaná. Díky přítomnosti Městské policie byla auta směrována na parkoviště bez poplatku, dále byla zabezpečena zdravotnická služba Červeného kříže a v případě potřeby také hasiči. Pokud by bylo třeba, byli k dispozici i lidé z řad pořadatelů. Nechybělo ani občerstvení s řadou rychlých jídel, piva a jiných nápojů. A dovoluji si podotknout, že po celém areálu, kde trhy probíhaly byla rozmístěna spousta čistých toalet.

 

Celkový počet platících návštěvníků v tomto roce byl bohužel díky extrémnímu horku o třetinu menší než v minulých letech.

 

„Víte, pro nás je úžasný pocit, že prostě ti lidé na ty naše trhy přijdou,“ doplnil jeden z organizátorů trhů pan Bucek.

 

To je velmi hezké ocenění pro organizátory této akce, přeji jim, aby jejich řemeslné trhy

měly stále tak vynikající ohlas a lidé touhu prožít den volna právě na této akci.



Fotogalerie:
kohoutov 2015 vyber.jpg 
10.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
02.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
04.JPG
Majitel tiskárny z 
Jaroměře
kohoutov 2015 vyber.jpg 
08.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
11.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
09.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
12.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
19.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
16.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
17.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
18.JPG
Květinářka od Nového 
Bydžova
kohoutov 2015 vyber.jpg 
15.JPG
P1100205.JPG
Tkané koberečky od Mnichova 
Hradiště
P1100226.JPG
P1100239.JPG
kohoutov 2015 vyber.jpg 
20.JPG
P1100231.JPG
Majka Kráčmarová, redaktorka






Zdroj: Královéhradecké noviny/redakce